Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното

Коментари

10 съвета как да откажем цигарите
18 11 2010

Току-що отбелязах 1 година от спирането на цигарите. Както повечето пушачи, съм пробвал не веднъж и дваж да ги откажа, но без резултат. Искам да споделя 10-те най-важни неща, за да стигнете до успех, там, където другите се провалят.

1. Ангажирай се с идеята напълно!
Досега не съм успявал, защото съм бил само наполовина отдаден на това, което правя. Казвах си, че искам да откажа цигарите, но винаги в ума ми се прокрадваше червейчето на съмнението „Ще се проваля и този път”. Не го записвах никъде, дори не го казвах на някого, например на жена ми, да, дори на нея. Този път обаче го написах. Даже нещо повече: съставих план, дори си направих блог. Зарекох се пред дъщеря ми, че този път наистина спирам цигарите. Разтръбих на цялата фамилия и на приятелите, че вече съм бивш пушач. Стоях он-лайн и се присъединих към форума на отказалите цигарите. Така бях възнаграден. Направих всичко това, за да няма връщане назад. Направих го, за да е максимално трудно и унизително да се върна към старите навици.

2. Състави си план!
Не трябва изведнъж да ви хрумне ”Ще ги откажа днес.” Трябва да сте готов за това решение. Планирайте го. Набележете си набор от поощрителни награди, дори някой , на когото да звъннете, когато се разколебаете. Напишете всичко това, за да го имате под ръка при спешност. Принтирайте го и го залепете на стената - вкъши и в офиса. Ако оставите да умувате как да постъпите, когато сте разколебан, сте загубен.

3. Опознай мотивацията си!
Когато критичният момент дойде, твоят мозък трябва да работи логично. „Каква ще бъде вредата?”, кажи си. Ти ще си забравил защо всъщност отказваш цигарите. Правиш го заради децата? Заради съпругата? В името на твоето здраве? За да можеш да тичаш? Заради мацката, с която си, защото тя не понася пушачи? Трябва да имаш много сериозни мотиви, за да си причиниш всичко това. Напиши ги. Принтирай ги. Окачи ги на видно място! И си прочитай тези мотиви всеки ден, при всеки повод.

4. Без нито едно дръпване, моля!
Мозъкът е „хитър”. Той ще ти казва, че една цигара няма да навреди. В този аргумент има логика, особено, когато ви се допуши. Не се поддавайте! Кажете си още преди да дойде този момент, че няма да си позволите дори едно дръпване от цигара. Защото точно това ще ви навреди. Защото една цигара води след себе си втора, трета, и накрая докато се усетите, вие пак ще пушите. Не лъжете себе си! Едно дръпване от цигарата и веднага всичко ще се върне по старому.

5. Присъединете се във форума!
Ето едно място, където можете да се почувствате по-добре, когато водите борбата с никотиновата зависимост - quitsmoking.about.com. Тук няма да сте сам. И веднага ще почувствате подкрепящо, дори любящо отношение. Влезте в чата, представете се, нека другите знаят какво точно се случва с вас, представете своя горчив опит, прочетете какво другите са преживели. Най-добре е да бъдете 100% искрен.

6.Награждавайте се! Правете си подаръци!
Направете си списък с награди, които ще ви очакват! Не спирайте да си правите подаръци - след първия ден, след втория, след третия. Можете да го направите и след 4-ия ден, но по-добре е да разредите стъпката: например след първата седмица, след втората и т.н. След това забавете още повече глезенето с подаръци, като си купувате любими неща – но вече само в края на първия месец, на втория и т.н. След 6-ия месец разредете още повече. Направете си голям подарък по случай отказването, но в края на първата година! Избирайте си наистина неща, които сте очаквали с нетърпение: CD-та, книги, DVD-та, тениски, обувки, масаж, колело, вечеря в предпочитан ресторант, нощувка в любим хотел. С една дума, всичко, което можете да си позволите! По-добре спестените от цигари пари пускайте в касичка. Това е вашата касичка като непушач. Радвайте се на успеха си! Отпразнувайте всеки повод, който имате, когато печелите битката срещу цигарите! Заслужили сте си го!

7. Отлагайте!
Ако ви се пуши, не бързайте, не посягайте веднага към цигарите. Първо, направете 10 дълбоки вдишания. Пийнете вода. Хапнете нещо малко - първото може да е бонбон, дъвка, после преминете на по-здравословни храни - моркови, стафиди и малки кифлички от рода на претцелите (в Европа им казваме бретцели-б.а). Позвънете на приятел, за да ви окуражи. Правете каквото поискате, само и само да отложите запалването на цирара, отлагайте! Така поривът ще бъде потиснат.

8. Изкоренете останалите вредни навици!
Срещу един вреден навик поставете друг - положителен. Какво правите, когато сте под стрес? Ако веднага противодействайте със запалзане на цигара, трябва да й намерите предварително заместител. Дишайте дълбоко, масажирайте врата и раменете си, физическите упражнения също направиха чудеса с мен. Когато знаете, че сутрин, след като се събудите първо запалвате цигара, че пушите, докато сте в колата, измислете си други по-приятни занимания. Тичането е много полезен навик, особено за заместване на пушенето.

9. Първата седмица е ад!
Най-трудното е през първите 2 дни, за да преодолеете никотиновата зависимост. Останолото после е в главата. Но не се заблуждавайте: първата седмица е буквално ад. След нея става значително по-леко. Втората седмица е известна като „Дни под ключ”. Все още е трудно, но не толкова, колкото в началото. По-нататък процесът на отказване се превръща в плаване в тихи води, а вашата увереност нараства.

10. Ако не успеете, вдигнете глава и се поучете от грешките!
Всички се проваляме. Но това не е повод за униние и за мисли, че никога няма да успеем. Това не е краят на света. Винаги можем да опитаме пак. Всеки от вашите провали ще ви научи на нещо. Случи ми се даже да повтарям една и съща грешка. Но, така разбрах какво в действителност ми пречи. Надъхайте се и започнете отначало, колкото може по-скоро!

Дзен навици: Усмихвай се, дишай и не си давай излишен зор! Казва го Лео Бабаута в сайта zenhabits.net

- Източници »
 

Нямате право да добавяте коментари.
Необходимо е да се регистрирате на сайта.

< Предишна   Следваща >
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.