Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Авитаминоза

Авитаминоза е състояние на пълна липса на даден витамин в организма. Липсата на витамини води до ясно изразени патологични състояния на организма, като нарушаване обмяната на веществата, увреждане на функциите на нервната система и други разстройства. Като цяло, авитаминозите са рядко срещано явление и наблюдават само при общо недоимъчно хранене.

 
Адисонова болест

Адисонова болест (хронична надбъбречна недостатъчност) е рядко ендокринно разстройство, което води до недостиг на определени хормони. Едновременно отпада секрецията на минералкортикоиди, глюкокортикоиди и надбъбречните андрогени. В миналото най-често причина е била туберкулозата. В днешни дни по-често се среща т.нар. идиопатична надбъбречна недостатъчност. При голяма част от болните страдащи от този тип недостатъчност първопричина се отдава на автоимунна компонента.

 
Аерофобия

Аерофобия е синоним на страх от летене, на какъвто и да е летателен апарат - самолет, хеликоптер, въздушен балон и други. Понякога се нарича авиатофобия или авиофобия.

Често страхът е толкова голям, че човек не може да се качи на самолета, и дори получава панически атаки или повръща само при вида му.

 
Акромегалия

Акромегалията е заболяване, причинено от свръхпроизводство на хормона соматотропин от хипофизата - най-често (около 90 %) от доброкачествен хипофизен тумор – аденом, който продуцира самостоятелно и неконтролируемо хормона – след завършването на растежа на индивида. Проявява се в нарастване на крайни части на тялото (длани, стъпала, пръсти, нос, челюсти), смущения в зрението.

 
Албинизъм

Албинизъм е наследствено заболяване, което засяга очите и/или кожата. Предизвиква се от нарушение в образуването на пигмента меланин в кожата, в резултат на отклонения в активността на ензима тирозиназа. Различните видове албинизъм се различават по начина си на онаследяване, клиничните признаци и биохимични нарушения.

Очно-кожният албинизъм е основният вид, който засяга очите и кожата. Той се онаследява по рецесивен път и се характеризира с бяла коса, розово-бяла кожа, която не потъмнява от слънцето, и сини или червени ириси на очите.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 5 от 35
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2020 СТРАНА Всички права запазени.