Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Акне

Акнето (от гръцки άκμή, произнася се /акми/) е болестно състояние на кожата, проява на себорея, появяващо се по време на пубертета (и затова още наричано „младежки пъпки“), при което се запушват отворите на мастните жлези и се образуват т. нар. комедони (черни точки) и зачервени пъпки с гнойни върхове. Акнето се проявява предимно по лицето, гърба и гърдите, оставя белези. Среща се по-често у момчетата. За облекчаване на прекарването на болестта е важна личната хигиена и редовно почистване на лицето с подходящи препарати. При повечето хора акнето изчезва или поне се подобрява при достигане на възраст около 20 години.

 
Аминокиселини

Аминокиселините са химични съединения, в молекулата на които присъстват задължително аминогрупа и химична група, придаваща киселинни свойства на съединението (при органичните е карбоксилна група). Най-известните аминокиселини са α-аминокиселините, от които са изградени всички генно детерминирани белтъци. Има и други аминокиселини, участващи в изграждането на белтъци, но те са модифицирани (метилирани и т. н.). α-аминокиселините са хирални съединения и биват L- и D-форми. Биологично активни са L-формите (това означава, че те въртят равнината на плоско поляризирана светлина наляво). Наричат се α (алфа) по името на централния въглероден атом, към който са свързани аминогрупата, карбоксилната група, водороден атом и въглеводородния остатък (Р). Освен това в метаболитно отношение 20-те алфа-аминокиселини в организма се делят на заменими (10), незаменими (8) и условнозаменими.

 
Ампутация

Ампутация е отстраняване на част от човешкото тяло, например крак, ръка, нос или ухо вследствие на травма или заболяване. По медицински показания най-често се извършва при гангрена. В миналото е използвана и като наказание.

Първата стъпка при хирургичната ампутация е да се прекъсне кръвоснабдяването, като се привържат и прережат артерията и вената, за да се намали кръвозагубата. Мускулите се прерязват и накрая, костта се прерязва с трион. В края на операцията тъканите трябва да се свържат отново. Костта може да се премахне и направо от ставата (дезартикулация).

 
Анестезиология

Анестезиологията е дял от медицината, който представлява самостоятелна, основна теоретична и практическа наука, решаваща проблемите на борбата с болката, която съпътства почти всички болестни процеси, много лечебни и диагностични процедури, и всички травми - механични, термични, химични и т.н. Анестезиологията разработва, изучава, представя и прилага методите на обезболяване, мускулното отпускане, промяна в съзнанието и потискане на нежелани ефекти, с цел извършване на различни диагностични и лечебни намеси. Успоредно с анестезиологията се развива и реанимацията - науката за възвръщането към живота на пациенти, намиращи се в крайно тежко, критично състояние, на границата между живота и смъртта. Тя изучава танатогенезата (механизмите водещи до настъпването на смъртта), като разработва и прилага методи за възстановяване на жизнените финкции на организма.

 
Анизокория

Анизокория е медицински термин, описващ състояние, при което двете зеници имат различен диаметър. Нормално зениците на двете очи имат еднаква ширина. При част от човешката популация се наблюдава естествено различие в диаметъра на зениците, което не е обусловено от заболяване — физиологична анизокория. Малки отклонения до 0,5 mm могат да се наблюдават и при здрави хора с различна рефракция на двете очи — късогледство, далекогледство (при късогледство съответната зеница е по-широка).

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Последна >>

Резултати 6 - 10 от 21
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.