Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Биопсия

Биопсията е медицинска процедура, чрез която се взема малко парченце тъкан от различни органи на тялото. Тя се обработва и оцветява в специализирани лаборатории, след което лекар специалист (хистолог) я изследва под микроскоп. За болшинството от сериозните заболявания при човека, биопсията има решаващо значение за определяне причината на болестта, нейната напредналост, както и за лечебното поведение. Най-често биопсично изследване се прилага при заболявания на костния мозък, лимфните възли, белия дроб, черния дроб и бъбреците.

 
Брадавица

Брадавица е малък, груб тумор, обикновено на ръцете или ходилата, който наподобява карфиол или твърд мехур. Брадавиците са често срещани и се предизвикват от вирусна инфекция, в частност от човешки папилома вирус (HPV), и са заразни при контакт с кожата на друг човек. Възможно е да се придобие брадавица при използване на кърпа или друг предмет. Обикновено тя изчезва след няколко месеца, но може да остане години или да се появи отново. За някои папилома вируси се знае, че предизвикват рак на шиийката на матката.

 
Бял дроб

Белият дроб е чифтен орган от дихателната система, свързващ я с кръвоносната система на дишащите въздух гръбначни. Функцията му е да обменя кислород от въздуха с въглероден диоксид от кръвта. Процесът, при който става този обмен, се нарича „дишане“. Механизъмът, по който белите дробове осъществяват дишането, се нарича дифузия. Белите дробове имат също и недихателни функции. Медицинските термини, отнасящи се до белите дробове често започват с пулмо- от латинската дума за бели дробове pulmones.

 
Вагина

Влагалището (на латински: vag̀ina, c̀olpos) представлява куха мускулеста тръба, която свързва матката с външните полови органи, осигурява евакуацията на менструалната кръв и подсигурява депонирането на семенната течност след полов акт. Също така то е част от меките родови пътища, през които минава новороденото при раждане.

У полово зрялата жена влагалището има дължина 8-10 cm, но стените му са добре разтегливи, както на дължина, така и на ширина.

 
Ваксина

Ваксината е биологичен препарат, който усилва способността на имунната система да противодейства на определено заболяване. Ваксините обикновено съдържат агенти, наподобяващи по действие микроорганизмите причинители на заболяването, като често такива агенти се произвеждат от отслабени или умъртвени форми на тези микроорганизми. Агентът на ваксината стимулира имунната система на тялото да го разпознае като външно тяло, да го унищожи и да го запомни, за да може по-лесно да разпознае и унищожи микроорганизмите на заболяването при евентуална по-късна среща.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Последна >>

Резултати 16 - 20 от 21
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.