Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Антигени

Антигените (аглутиногени) са вещества, които се възприемат от организма, като чужди и предизвикват специфичен имунен отговор: хумурален, имунен отговор или и двата заедно, създаване на имунологична памет или имунологична толерантност. Те представляват белтъци по повърхността на еритроцитите. Биват 2 вида - А и В, като така се и определят и кръвните групи - 0 (при нея липсват белтъците А и В) , А, В и АВ (съдържа белтъците А и В).

 
Ареола

Ареолата приблизително очертава зоната с каналчета на млечните жлези. Цветът на пигментацията е различен при различните хора и варира от бледорозово до тъмнокафяво, в зависимост от количествата на две меланинови съединения: eumelanin (кафяв пигмент) и pheomelanin (червен пигмент). Цветът може да се промени в следствие на хормонална промяна, причинена от менструация, някои лекарства и стареенето. Обикновено по време на бременността ареолите потъмняват. След раждането първоначалният им цвят може да се възстанови частично или изцяло, но това е различно при всяка жена.

 
Артерии

Артериите са тръбести образувания, които изнасят кръвта от сърцето (камерите на сърцето) към органите. Те имат дебели стени изградени от три слоя:

  • външен — от съединителна тъкан,
  • среден — от съединителна тъкан и гладка мускулатура, и
  • вътрешен — от еднослоен епител.

С отдалечаването си от сърцето артериите се разклоняват на все по-тесни клонове. Най-малките артерии се наричат артериоли и постепенно преминават в капиляри.

 
Астроцити

Астроцитите са вид мозъчни глиални клетки (невроглии) със звездовидна форма. Те пренасят вещества от капилярите до цитолемата на невроните.

Въпреки, че броят им в мозъка е 10 пъти повече от този на невроните, дълго време са считани за изпълняващи само поддържащи функции в централната нервна система. Нови изследвания показват, че те имат активна роля в мозъчните процеси като влияят върху нервронната активност, или дори я определят.

 
Аутопсия

Аутопсията представлява разрязване на тялото на починал човек или животно, с цел да се установи причината за неговата смърт. При аутопсията се отварят последователно гръдният кош и коремът, както и черепът. Органите се изваждат от тялото, оглеждат се на външен вид, самите те се измерват на тегло, след което се разрязват за търсене на болестни изменения. При аутопсията се взимат тъкани за микроскопски и други изследвания.

Аутопсиите се делят на няколко вида: патоанатомични, съдебномедицински, с обучителна цел (за студентите по медицина), пълни, частични и т.н.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Последна >>

Резултати 11 - 15 от 21
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.