Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното

Коментари

Проф. д-р Генчо Начев: Най-честите причини за заболяванията на сърцето
04 11 2012

Проф. д-р Генчо Начев - изпълнителен директор СБАЛССЗ – „Света Екатерина”; Тошо Цанков - пациент, бТВ, „Духът на здравето”

Репортер: Проф. д-р Г. Начев, д.м.н. – водещ кардиохирург с най-голям брой големи операции на отворено сърце в България. Под негово ръководство единствено в България се извършват: трансплантации на сърце, поставяне на „изкуствено сърце”, поставяне на аортни клапи, комбинирани едноетапни сърдечни и общо хирургични операции.

Генчо Начев: В сърдечната хирургия специално поддържането на едно ниво значи безвъзвратно изоставане. Аз лично не бих желал да е така. Затова там, където разбираме, че има някакъв нов метод или че някакви нови техники са излезли, веднага или пращаме, или аз отивам да видя, но обикновено пращам някой от моите сътрудници, или каним хората, които са измислили тези нови методи и нови техники, и ги внедряваме тук, на място. Така беше с транскатетърното поставяне на аортнтите клапи, което никъде в България не се прави – само тук, което, разбира се, коства финансови разходи за болницата, които все още не се покриват като хората. Но ето, от следващата година тези клапи ще се купуват от касата, което е голямо постижение за България въобще. Така е с изкуствените сърца, т.е. тези системи, които поддържат кръвообращението докато сърцето е слабо и не може да го поддържа, т.е. човекът трябва да умре докато чака донор, за да се направи трансплантация. Ние му слагаме такова изкуствено сърце и той може да живее. Имаме такива случаи, които, след като една една-две години са живели на изкуствено сърце, им трансплантираме донорско сърце, т.е. човешко и те живеят, те продължават да живеят. Това е всъщност един шанс аз хората и с това ние се опитваме да докажем, да покажем по-скоро, че българският пациент не е втора ръка пациент.

Водещ: Снимахме операция за поставяне на митрална клапа – операция, превърнала се в рутинна за лекарите, но за телевизионния ни екип действията на хирурзите, анестезиолозите и сестрите се сториха като същинско тайнство. На фона на едно пасо добле, уверено и хладнокръвно докторите си вършеха работата. Професорът се шегуваше, че и той, както бръснарите, държал ножицата със съответните пръсти, а на оператора никак не му беше смешно само на педя от отворения гръден кош на пациента. Не знаем дали има прилики с Фигаро, но по сръчността на ръцете определено напомня виртуозна плетачка на дантели или пианист, изпълняващ трудни за проследяване арпежи. Няма да изменим и днес на принципа да даваме приоритетно думата на пациента – човек, преживял сложна операция по поставяне на байпас, асцендентна пластика на аортата и подмяна на сърдечната клапа.

Тошо Цанков: Някъде от по-малко от година започнах да получавам лека тежест в лявата страна и централната част на гърдите. Аз не съм боледувал никога, така че много-много не обръщах внимание на това, ако трябва да бъда честен пред себе си. Отидох при личния лекар. Като му казах какви са ми симптомите, не се поколеба д-р Хлебаров и направо ми пусна направление към кардиолога точно. И вероятно ще се наложи хирургическа интервенция в болница „Света Екатерина”.

Репортер: Трябваше да летите за Лас Вегас и се оказва обаче, че междувременно трябва да преминете през това изпитание.

Тошо Цанков: Ами, предния ден си получавам визата и на следващия ден останах, за да дойда на един контролен преглед по препоръка на личния лекар и на лекаря от Казанлък, който е по сърдечно-съдови заболявания. Имах и направление. Останах да пренощувам тук и дойдох в болница „Света Екатерина”, за да направя коронарографийния преглед.

Водещ: Защо поканихме проф. Начов за наш първи гост? Поводи – само да искате. Цял месец докторът гостува в медиите по повод трансплантациите на сърце и проблема с донорството. През последните дни екипът на проф. Начев направи реконструктивна операция на сърце с поставяне на клапна ендопротеза митрална клапа по нов метод – с миниатюрен отвор. Междувременно не спира да оперира и да ръководи огромната машина „Света Екатерина” по начина, по който ръководи екипа в операционната. А ние станахме свидетели на този процес с микрофон и камера. Проф. Начев ни покани там, където оперира всеки делничен ден от 8.00 часа докато има сърца, нуждаещи се от компетентната му намеса.

Генчо Начев: Това са придобити сърдечни пороци, хората не са се родили с тях.

Репортер: В резултат на?

Генчо Начев: В резултат на... едното на ревматизъм е заболяла аортната клапа. Към това обаче са се добавили и други етиологични фактори или фактори, които са предизвикали и други заболявания, а именно атеросклероза, така че са увредени и коронарните съдове. Като допълнение, беше увредена и възходящата аорта, която е разширена като детска глава, така че трябваше да се направи една комбинирана операция, да се смени тази увредена аортна клапа, да се сложи една изкуствена и хубава, добре работеща, да се направи байпас към тези съдове, т.е. да се заобиколят стесненията към съдовете – по възможност, артерия от гърдите, което е най-модерното, и да се смени тази възходяща аорта, която е като балон, да се постави една протеза и по този начин комплексно да се излекува цялото сърдечно заболяване, което се състои, пак ви казах, от няколко причини. Сърцето е един от най-чувствителните органи, когато има такъв нездравословен начин на живот. Той включва в себе си всичко. Като почнем от неглижирането на най-малките симптоми, което е пагубно, и стигнем до храната. Или обратно. Ако почнем от храната - че се храним с много сол, по-малко зеленчуци и малко плодове - накрая да е точно обратното, процентът на наситените мастни киселини е много повече от наситените. И прочее, и прочее, всеки знае какво е здравословен начин на хранене. Като минем през това, че двигателната ни култура е много ниска, т.е. ние се движим, ако трябва да слезем в мазата да вземем ракия или вино – това е общо взето масовият спорт в България. Трябва да има редовно поддържане, поне два-три пъти в седмицата човек да спортува нещо – не става дума да става световен шампион, става дума да поддържа здравето си, да поддържа един тонус. Оттам-нататък следенето на заболяванията, които има – примерно, контролирането на кръвната захар за диабет, защото това, диабетът, е един директен, страхотен фактор, който уврежда сърцето и съдовете. Или високото кръвно налягане, регулирането на високото кръвно налягане. Ние взимаме хапче, когато ни заболи главата, като си мислим, че е от кръвното налягане. Не го изследваме редовно, не го следим, не вземаме лекарства редовно. В нормалните страни, включително здравното осигуряване или застраховане – зависи каква е системата, задължава гражданите един път в годината да направят профилактичен преглед, в който да видят какво им е кръвното налягане, какво е нивото на кръвната захар, нивото на холестерина в кръвта и т.н., и т.н. Тия неща започват вече в България да се чуват, полека-полека, но все още... примерно, няма правило, ако не отидеш на тоя профилактичен преглед, си губиш здравно-осигурителните права. Тоест ако се наложи вече нещо, трябва да си плащаш от джоба.

Водещ: Какво мисли пациентът за отношението, професионализма и щастливото стечение на обстоятелствата – нека да видим.

Тошо Цанков: Лекарите ме спечелват с професионализъм. Тук влизаш в болницата, дойдох... Още от входа, влизам и – „За какво сте дошли?”. „Имам си направление”. Казва, „Какво се оплаквате, кой ви изпраща?” - „От Казанлък, кардиолог”, „Да ще ви осигурим лекар, да направим първоначален преглед, да си изясним за нас ситуацията какво ви е”. Насрочен ми беше час, започнах да си чакам реда и след около час и половина, в уреченото време, бях поканен да вляза в приемния кабинет.

Репортер: Обясниха ли ви какво ви предстои?

Тошо Цанков: В първия момент в този кабинет ми казаха, че предстои да ми направят коронарография, което ще даде точната представа какво е и какво трябва да се направи, какво точно поражение има сърцето. Дадох своето съгласие, като трябваше да остана да пренощувам една нощ в клиниката и до края на деня ще ми бъде направена интервенцията.

Репортер: Някакви поуки останаха ли след това изпитание?

Тошо Цанков: Поуки ли? Да ви кажа, поуките са... Човек трябва по-често да си гледа тялото. Това е най-голямата поука. Забързани във времето, забързани в бизнеса... Човек не си обръща внимание.

Репортер: Какво мислите за докторите след тази близка среща?

Тошо Цанков: Ооо, докторите са прекрасни хора! Аз съм очарован. И не само от докторите – персонала, който обслужва. Хора, които са сърцати. Изказвам сърдечна благодарност, човешка, сърдечна и доживотна благодарност на проф. Начев за положените усилия, умения, знания и всичко, което направиха за мен.

Водещ: Да продължим сега с професора, който оперира всеки ден и така от много, много отдавна. Дали се амортизира, дали се чувства уморен и докога смята да я кара така.

Генчо Начев: 400 операции, големи сърдечни операции годишно, не по-малко. И така, аз откакто се помня – от 10-15 години, 400 минимум правя всяка година. Това поддържа ръцете. Но същевременно, не може хирургът да разчита само на ръцете – трябва да разчита и на главата.

Репортер: Видяхме в екипа ви много млади хора. На какво ги учите, с кои илюзии трябва да се разделят преди да влязат в залата, преди да се срещнат със сърцето колегите ви?

Генчо Начев: Първата илюзия, която трябва да загубят, е, че принадлежат на някого. Влязат ли в тази професия, те не принадлежат даже и на себе си. Те трябва да принадлежат само на пациента си. Не знам как звучи това, не е много приятно, но това е. Ако искат да се развият, ако искат да станат наистина много добри хирурзи... Защото хирургът, за да е добър, не е нужно да има само добри ръце – той трябва да има много добра връзка между главата и ръцете. А това не се постига от днеска за утре. Това се постига с много труд, с много четене, с много работа. Така че това е първото, с което трябва да се разделят. Второто, което е, трябва да знаят, че тази работа, за да я работят, понеже няма работно време – по всяко време на денонощието могат да бъдат извикани – във всички случаи слага на второ място семейството, което е жестоко в някои случаи. И затова аз още в началото им казвам, че те трябва много ясно и точно да споделят в семейството си, да имат разговор със съпругите си, че те ще поемат една голяма отговорност - другият човек в семейството, защото той ще липсва – този, който е хирургът, примерно... Аз говоря в мъжки род, защото при мен са само мъже-хирурзи. Аз често казвам, че жената сърдечен хирург нито е хирург, нито е жена. Така че има хубави професии за жени, също хирургични – очни болести, примерно, други, но тази е свързана и с физически усилия много, и с издръжливост. Така че не казвам, че няма жени сърдечни хирурзи, но моят съвет винаги е бил те да се насочват в други области на хирургията, където по-добре могат да се реализират и с по-малки усилия, физически говоря, съобразно физиологията им. Та това е общо взето.

Репортер: А бихте ли ни разказали нещо, някакъв ваш случай, за който не намирате рационално обяснение, мистичен, да го наречем?

Генчо Начев: А, много такива случаи е имало в практиката ми. Човек, който мисля, че няма да оживее, а той оживява. Сърце, което, като гледам как работи, мисля, че няма да може въобще да поеме функцията си само, да се махне от това изкуствено кръвообращение, да се освободим от това изкуствено кръвообращение, а то, след 15-20 минути се оказва, че не са му необходими даже и лекарства. Но един от най-фрапантните случаи е, когато бяхме решили, че губим един пациент, и даже един колега, излизайки, казва на близките, че той е загинал, починал. И изведнъж този пациент, сърцето му започна да се възстановява и в следващите два-три часа то пое функциите си напълно и ние го изведохме в реанимация в съвсем добра кондиция. И човекът... сега проблемът беше как да обясним на близките, че той не е умрял. Малко черен хумор е, но това са едни от фактите, за които ви казвам, че... Не знам дали точно „мистицизъм” бих го нарекъл...

Репортер: Няма обяснение.

Генчо Начев: Но има неща, които са над нас, има сила, която е над нас, тя регулира ръцете ни, тя насочва в правилната посока и не ни кара да вършим глупости.

Репортер: А духът, ролята на духът при възстановяване /.../?

Генчо Начев: Ами, то духът е от тази сила, той не е от /.../

Репортер: Нашият, личният дух за възстановяване, наблюдавали ли сте?
Генчо Начев: Голямо значение има във възстановителния период. Да, във възстановителния период. Този, който има желание за живот, много по-бързо се възстановява и сякаш всичко му помага. И затова аз обичам да има поне една хубава сестра покрай мен, когато минавам на визитация, защото като видя в пациента, че има искра, като погледне в нея, значи той ще се оправи, не са му нужни много грижи.

Репортер: Помня, казахте веднъж, че все пак последната дума има Бог на операционната маса. Все още ли смятате така?

Генчо Начев: Абсолютно. Не само, с всяка изминала година се затвърждава това виждане в мен, това мнение, абсолютно.

Репортер: Тоест самоувереността си отива от вас или?

Генчо Начев: Не, то самоувереност не е лошо да има...

Репортер: Разбира се.

Генчо Начев: ... защото самоувереност, когато има, човек е по-спокоен и прави това, което може – може да даде максимума от себе си, като капацитет. Иначе, когато е притеснен, когато не е много убеден в това, което прави, той е по-склонен и да бърка. Но аз казвам самоувереност пак в границите на разума. Във всички случаи, това, което правим. Казва: „Той е спасил живота му” – той не му е спасил живота, просто той е инструмент в ръцете на Бог. И второто, което много често казвам на пациентите, е, че целта на тази операция не е да му удължи живота, защото колко ще живее човек, само Бог знае. Аз, пациента – никой не знае. Но въпросът, целта на оперативното лечение е времето, което му е останало да живее – дай Боже, да е много години - да го живее като пълноценен човек, да се радва на този живот, а не да страда, да се мъчи в резултат на тези заболявания на сърцето и на съдовете. Това е целта.

Водещ: Това беше проф. Начев. Както казах в началото и с готовност ще го повторя – една жива легенда в българската кардиохирургия и пример, защото, както пише в най-четената от всичките християнски книги, „Думите учат, а примерът увлича”.

Източници »

 

Нямате право да добавяте коментари.
Необходимо е да се регистрирате на сайта.

< Предишна   Следваща >
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.