Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното

Коментари

Черните овце с бели престилки
04 12 2010

Има два типа лекари. Едните са готови да се борят за човешкия живот до последно, дори да виждат, че нямат шанс да го спасят. Като тези, които бяха денонощно до гаснещия Андрей Баташов.

Другите гледат на агонизиращите пациенти като пържоли и бързат да ги хвърлят във фризера, за да не се размирише. Като обвинените в убийството на бебе доктори от Горна Оряховица. Или като колегите им от Карлово, върнали пациент с инфаркт, защото няма здравни осигуровки. Формално погледнато, резултатът от усилията на първите и бездействието на вторите е един и същ. И все пак, вие като пациенти в чии ръце предпочитате да попаднете?

Въпросът не е дали 600-грамовото бебе, родено от ученичка, е имало шанс да оцелее и какъв е бил смисълът да му се помага. Нима някой питаше подобни неща, когато един по един органите на Андрей Баташов отказваха да работят. Големият въпрос е защо има доктори, които работят по сталински - има бебе, има проблем, няма бебе, няма проблем

Нека църквата и науката да спорят колкото си искат, дали има живот преди 20-ата седмица и кога едно парче месо става човек. Лекарите имат друга задача - да направят това, което е по силите им. Или с други думи - да си свършат работата. Никой не очаква от тях чудеса като гениалния доктор Хаус, а просто да изпълнят Хипократовата клетва. Всъщност, проблемът е, че има доктори, които се изживяват точно като героя на сериала и се мислят за всевишни. Не защото са факири като Хаус, а защото се разпореждат с живота - туй е за кувиоз, онуй е за фризера. Страшното е, че това не е филм.

Страшното е, че има писани и неписани правила, които не се спазват. Най-вече има морал, който е захвърлен заедно с горнооряховското бебе. Иначе терзанията има ли престъпление и какво ще е наказанието са като извадени от роман на Достоевски. Хората не се делят на богове и въшки, на топли и студени пържоли. Лекарите трябва най-добре да знаят това. И да бранят честта на професията си. А не да робуват на правилото "гарван гарвану око не вади" и да вдигат опълчение срещу полиция, прокуратура и медии.

Разбира се, не бива да се отива и в другата крайност. Заради няколко черни овце да се изправи до стената и да бъде заклеймена цялата лекарска гилдия. От това никой няма да спечели. В крайна сметка всичко е в ръцете на докторите. Дали ще се опитат да превърнат ужасната история в опит за пречистване, или упорито ще търсят вратичка за измъкване от отговорност. Защото както е неприемливо 60-годишните благоевградски лекари да бъдат разкарвани с белезници сред рецидивисти, още по-шокиращи са циничните реплики между техните колеги от Горна Оряховица, огласени в парламента.

Ние, пациентите, все още правим разлика между белите престилки в болниците и белите престилки в месарниците. Макар че много често едните и другите си разменят местата.

Венелина Янакиева, Стандарт

- Източници »
 

Нямате право да добавяте коментари.
Необходимо е да се регистрирате на сайта.

< Предишна   Следваща >
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.