Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното

Коментари

Айфонът става лекарска слушалка
07 09 2010

Иде краят на традиционната слушалка - един от неотменните атрибути на лекаря. Изобретеният от Рене Лаенек преди два века класически стетоскоп вече има свой дигитален заместник. Създаде го британският лекар Питър Бентли от лондонския Юнивърсити колидж.

Революционният продукт е нищо друго освен софтуерноприложение за най-обикновен айфон. От средата на август всеки лекар може да си го свали безплатно от интернет. А самият д-р Бентли в своя блог peterjbentley.com ще му даде нагледни обяснения чрез серия от видеоклипове как да си служи с новото устройство.

Симпатичният британец не скрива, че първоначално е замислил приложението като електронна игра. Много скоро обаче станало ясно какъв огромен потенциал има неговото хитроумно творение в съчетание с айфон.

По последни данни само за броени месеци приложението са свалили и активно го използват над три милиона души - както лекари, така и хора, които желаят или имат нужда постоянно да контролират най-важните показатели на сърдечната си дейност - пулс, ритъм, а в недалечно бъдеще и кръвно налягане.

В някои британски клиники новото устройство вече активно се изпробва. Редица лекари по цял свят твърдят, че то им помага да спасяват живота на свои пациенти. Ползват го и най-обикновени хора. То им даде непознатата досега възможност сами да следят с голяма прецизност ключовите показатели на сърдечната си дейност и да ползват най-квалифицирана консултация при спешни случаи.

Айстетоскопът всъщност е обикновен айфон, на който е качено програмното приложение на д-р Бентли, с включени към него наушници. Смартфоните, както е известно, имат много чувствителни микрофони.

След като разберете къде точно е микрофонът на вашия смартфон, трябва да го долепите върху гола кожа на една от няколко точно определени точки около сърцето, в междуребрията по средата на гръдния кош. Именно там най-добре се чуват сърдечните тонове, както при обикновена лекарска слушалка.

Всеки сам може в реално време да опита и да чуе по този начин ритъма на своето сърце в наушниците. Те, разбира се, трябва да са от добро качество, иначе звукът е лош и не върши работа. Микрофонът фиксира всички звуци и ги записва на електронна памет във вид на фонокардиограма, която едновременно се появява и на дисплея на смартфона. Така всичко се онагледява по най-ясен начин. Ако не вярвате на слабия си слух, можете да видите графичното изображение на сърдечните тонове или патологичните шумове на фонокардиограмата.

Ако нямате медицинско образование, няма да разберете много. Но веднага можете да я изпратите с MMS или по имейл на своя личен лекар или на желан специалист. Той може да е и на другия край на света, но тутакси ще получите високопрофесионален съвет какво да предприемете. И това е голямото предимство на електронния стетоскоп.

Той е особено ценен при спешни случаи или в селски райони, където наблизо няма добре уредена болница. Лекари го използват, за да се консултират с висококвалифицирани специалисти, когато се налага тяхното мнение.

Така експертната медицина слиза на полево равнище.

Според д-р Бентли "всички са въодушевени от огромния потенциал, който възможностите на мобилните телефони откриват пред медицината в глобален мащаб". "Смартфоните са невероятно мощни устройства, натъпкани със сензори, камери, чувствителни микрофони и удивителни дисплеи. Те спасяват човешки живот, спестяват пари и по най-добър начин подобряват качеството на медицинската помощ", добавя той.

Айфонът скоро ще стане пръв помощник на лекаря не само като стетоскоп. В момента американски и австралийски учени разработват друго софтуерно приложение за i-phone, което ще може за показва дали пациентът има простуда, пневмония или други ОРЗ. За целта той ще трябва само да се изкашля срещу микрофона, писа тези дни лондонският "Дейли телеграф".

Програмата ще сравнява моментната кашлица на пациента с предварително записана база данни за типове кашлица на хора от различни полове, възрасти, тегло и с различни доказани заболявания.

Шофьорите пък ще могат чрез своите айфони да следят равнището на алкохола в кръвта си, т.е. да ги използват като дрегери.

Стремителното нахлуване на информационните технологии в медицината обаче се сдържа от мудността на надзорните органи. Техните тромави процедури спъват бързото сертифициране на мобилните устройства като уреди с медицинско предназначение.

Появи се първата виртуална марка

Британската кралска поща пусна първата в света интелигентна виртуална марка. Тя може да бъде разглеждана през смартфон, който препраща към съответен интернет сайт. За целта е необходимо да качите в компютъра си и приложението Junaio за разпознаване на образи във версии специално за смартфони iPhone и Android.

Кралската поща нарече нововъведението "следваща стъпка в еволюцията на нашите марки". Виртуалната марка е част от серията "Великите британски железници". На сайта, към който ще ви препрати приложението Junaio, можете да видите филм, посветен на темата.

Специалните маркови серии на Кралската поща отбелязват ключови събития и годишнини от британското културно-историческо наследство чрез програма, която има образователни и информативни цели. В компанията са убедени, че появата на виртуални марки значително ще повиши обществения интерес към бъдещите марки и техните сюжети. /24 часа

- Източници »
 

Нямате право да добавяте коментари.
Необходимо е да се регистрирате на сайта.

< Предишна   Следваща >
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.