Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Аблация

С термина аблация в медицината се използва като синоним на отрязване, ампутация.

Понастоящем катетърната аблация е общоприет и рутинно прилаган метод за лечение на голяма част от надкамерните сърдечни аритмии, както и на някои камерни аритмии. Хирургичната аблация се прилага рядко, а фармакологичната вече има само историческо значение, тъй като вече не се прилага. Катетърна аблация се извършва само в специално оборудвани електрофизиологични лаборатории.

 
Авитаминоза

Авитаминоза е състояние на пълна липса на даден витамин в организма. Липсата на витамини води до ясно изразени патологични състояния на организма, като нарушаване обмяната на веществата, увреждане на функциите на нервната система и други разстройства. Като цяло, авитаминозите са рядко срещано явление и наблюдават само при общо недоимъчно хранене.

 
Автоимунитет

Автоимунитет е невъзможността на един организъм да разпознае своите собствени съставни части (чак до субмолекулни равнища) като свои, което предизвиква имунна реакция срещу неговите собствени клетки и тъкани. Всяка болест, която настъпва вследствие на анормална имунна реакция се нарича автоимунна болест.

Погрешното схващане, че имунната система на индивида не може да разпознае собствените антигени, не е ново. Паул Ерлих в началото на 20 век предлага понятието horror autotoxicus, при което едно „нормално“ тяло не предприема имунна реакция срещу собствените си тъкани. И така всяка автоимунна реакция е възприемана за ненормална и се предполага, че е свързана с болестно състояние.

 
Аглутинация

Аглутинация - свързване в комплекс („слепване“) на сравнително едри антигенни частици, еритроцити, бактерии или други животински клетки под действието на специфични антитела (аглутинини). Те служат като мост между клетките и ги свързват в общ комплекс, който се утаява. Това е възможно благодарение на многовалентността на антителата. Описаната аглутинация се нарича пряка, поради наличието на антигени по повърхността на клетката. Пасаивната аглутинация се прилага за разтворими антигени, които предварително се адсорбират (натоварват) бърху инертен носител - еритроцити, латексово частици и други. Механизмът на слепването на частиците е аналогичен.

 
Аграфия

Аграфия - при хора които си служат с дясната ръка, аграфията се проявява като нарушена или загубена способност за писане при запазени съответни мускули и нерви, вследствие на поражения във тилната или теменно-тилната зона на лявото полукълбо на главния мозък. Болният губи способността си да съчетава буквите в дума, изпуска или размества отделни букви в дадена дума.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 5 от 56
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2020 СТРАНА Всички права запазени.