Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Адисонова болест

Адисонова болест (хронична надбъбречна недостатъчност) е рядко ендокринно разстройство, което води до недостиг на определени хормони. Едновременно отпада секрецията на минералкортикоиди, глюкокортикоиди и надбъбречните андрогени. В миналото най-често причина е била туберкулозата. В днешни дни по-често се среща т.нар. идиопатична надбъбречна недостатъчност. При голяма част от болните страдащи от този тип недостатъчност първопричина се отдава на автоимунна компонента.

 
Адреналин

Адреналинът (наричан също и Епинефрин) е хормон, който се произвежда от надбъбречната жлеза. Спада към групата на катехоламините. Практическият ефект от адреналина е приток от хормони в резултат на възбуда на организма, което води до ускоряване на ритъма на жизнените функции.Има отношение към въглехидратната обмяна, антагонист на инсулина. Медиатор при провеждането на нервни импулси.Повишава рязко, но непродължително артериалното налягане, възбужда дихателния център, понижава тонуса на гладката мускулатура на бронхите, забавя перисталтиката, повишава нивото на кръвната захар, повишава основната обмяна.

 
Аерофобия

Аерофобия е синоним на страх от летене, на какъвто и да е летателен апарат - самолет, хеликоптер, въздушен балон и други. Понякога се нарича авиатофобия или авиофобия.

Често страхът е толкова голям, че човек не може да се качи на самолета, и дори получава панически атаки или повръща само при вида му.

 
Акне

Акнето (от гръцки άκμή, произнася се /акми/) е болестно състояние на кожата, проява на себорея, появяващо се по време на пубертета (и затова още наричано „младежки пъпки“), при което се запушват отворите на мастните жлези и се образуват т. нар. комедони (черни точки) и зачервени пъпки с гнойни върхове. Акнето се проявява предимно по лицето, гърба и гърдите, оставя белези. Среща се по-често у момчетата. За облекчаване на прекарването на болестта е важна личната хигиена и редовно почистване на лицето с подходящи препарати. При повечето хора акнето изчезва или поне се подобрява при достигане на възраст около 20 години.

 
Акромегалия

Акромегалията е заболяване, причинено от свръхпроизводство на хормона соматотропин от хипофизата - най-често (около 90 %) от доброкачествен хипофизен тумор – аденом, който продуцира самостоятелно и неконтролируемо хормона – след завършването на растежа на индивида. Проявява се в нарастване на крайни части на тялото (длани, стъпала, пръсти, нос, челюсти), смущения в зрението.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 6 - 10 от 56
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.