Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Приапизъм

Приапизмът е състояние на постоянна ерекция, дори и при липса на психологическа и физическа стимулация. Пенисът не може да се върне в отпуснато състояние, което често е болезнено и е потенциално опасно за здравето. Макар механизмите на действие в такъв случай да са слабо изследвани, изтъкват се комплексни неврологични и сърдечно-съдови причини за това състояние. Евентуалните усложнения включват исхемия, съсирване на кръвта събрана в пениса (тромбоза) и увреждане на кръвоносните съдове в пениса, което води до понижена еректилна функция и дори импотентност. В особено тежки случаи се получават гангрени, което налага ампутация.

 
Проказа

Проказа (използва се и латинското й наименование Лепра) е заразна кожна и нервна болест, очевидно известна на човека от праисторическо време. Причинителят на заболяването - бактерията Mycobacterium leprae, е изолиран едва през 1873 г. в Норвегия.

Проказата се проявява в 2 варианта: лепроматичен и туберкулоиден. Лепроматичната изява е силно заразна, но по-лесно лечима, докато туберкулоидната е по-малко заразна, но води до по-големи усложнения в организма на болния.

 
Псориазис

Псориазисът е хронично, неинфекциозно заболяване, което засяга главно кожата и нейните придатъци. Псориазисът е автоимунна болест, характеризираща се с червени, лющещи се плаки, които се появяват по кожата. Тези плаки са зони на възпаление и прекомерна продукция на кожни клетки. Бързото натрупване на клетки на епидермиса в тези места причинява появата на сребристо-бели люспи (сквами).

 
Пулпит

Пулпитът е възпаление на зъбната пулпа, обикновено свързано със зъбобол. Основна причина за пулпит е дълбок зъбен кариес. Други причини могат да бъдат механична травма, термичен или химичен шок, напреднал хроничен пародонтит. Пулпитът в начална фаза може да бъде обратим, но най-често е необратим процес, водещ до некроза на зъбната пулпа. Лекува се чрез т.н.кореново лечение или още се нарича ендодонтско лечение. Биологията, физиологията, патологията и лечението на зъбната пулпа се разглеждат от специалността ендодонтия. Ако не се вземат мерки за лечението на пулпита, инфекцията от кореновите канали може да засегне заобикалящите зъба тъкани и да се развият различни усложнения : периодонтит,абсцес,киста.

 
Рахит

Рахит е болест предизвикана от липсата на витамин Д, калций или фосфор. При нея се забавя процесът на втвърдяване на костите и те често се деформират. Болестта предизвиква най-големи увреждания на долните крайници, които се изкривяват странично. В едни случаи колената се раздалечават и образуват буквата "О", а в други случаи се изкривяват навътре като буквата "Х". Други признаци за болестта са, че детето е раздразнително и нервно, често си върти главичката и се поти по време на хранене,оформя се плешиво петно.Рахитичните деца са предразположени и към други болести - туберкулоза на костите и белите дробове, анемия, късно развитие на речта.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 46 - 50 от 56
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.