Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Краста

Крастата е заразна болест на кожата, причинена от кърлеж, който живее и снася яйца в роговия слой на кожата. Заразяване чрез пряк контакт с болен от "Краста" или чрез употреба на заразено белъо.

Болестта се характеризира с типично разположени възелчета (по пръстите на ръцете, китките, корема, седалишето, колената, глезените и др.) и силен сърбеж, особено през нощта. Лицето и окосмената част на главата не се засеягат. Заболяването често се усложнява с гнойни инфекции.

 
Левкемия

Левкемията е неопластично заболяване с произход от костния мозък, което се характеризира с производството на патологични бели кръвни клетки, наричащи се още парабласти.

Левкемия е термин, въведен за първи път от Рудолф Вирхов през XIX-ти век. В буквален превод на български език означава "бяла кръв". Среща се с различна честота във всички възрастови групи — от раждането до старостта. При децата е най-честото онкологично заболяване.

 
Литиаза

Процесът на образуване на камъните се нарича литиаза', от гр. "lithos" - камък. Литиазата протича само при наличието на определени структурни или функционални нарушения в организма. При нормални условия камъни в тялото няма и не може да има.

Основната причина за възникване на литиаза е отклонение в стойностите на pH. Тогава колоидните белтъци преминават от състояние на зол, в състояние на гел и се утаяват. В така обособената плътна пихтиеста маса започват да се отлагат различни соли - най-често калциеви, магнезиеви и фосфорни. Към формиращия се камък прилепват останки от разрушени клетки, микроорганизми и други органични частици, които се обозначават със сборното название детрит.

 
Нефролитиаза

Нефролитиазата (на латински: Nephrolithiasis; бъбречнокаменна болест) е заболяване на бъбрека, при което в меките части на този орган — чашки, канали — се образуват твърди материални субстанции — от песъчинки до камъни с размер от няколко сантиметра, които обикновено пречат на правилното функциониране на този орган.

Произходът на заболяването не е напълно изяснен, но специалистите са единодушни, че става дума за нарушена или неправилна обмяна на веществата.

 
Пиелонефрит

Пиелонефрит (Pielonephritis) е инфекциозно неспецифично заболяване, при което се засяга пиело-каликсната система (легенчето и тубулите) и интерстициалната тъкан. Бива остър и хроничен. Най-често се причинява от грам-отрицателни бактерии- Ешерихия коли, Proteus, Pseudomonas aeruginoa, стафилококи. Предлазполагащи фактори са нефролитиаза (камъни в бъбреците), придобити и вродени малформации, бременност.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 41 - 45 от 56
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.