Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Исхемична болест на сърцето

Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е стеснение или запушване на една или повече коронарни артерии с последваща миокардна исхемия, която протича със или без пристъпи на болка зад гръдната кост. На хора с такава болест не бива/не се препоръчва да пият кафе. Това е едно от най-честите сърдечни заболявания. То представлява увреждане на сърцето в резултат на недостатъчното снабдяване на сърцето с кислород. Най-честата и важна причина за намаленото кръвоснабдяване на сърдечния мускул е атеросклерозата. Тя води до стесняване на кръвоносните съдове и намалява притока на кръв към сърцето.

 
Кандидоза

Кандидозата е вид гъбична инфекция. Причина е Candida Albicans. Този вид гъбички са най-разпространени и най-упорити за лечение. Кандидозата се появява вследствие на замърсяване, прием на антибиотици (антибиотиците убиват бактериите и тяхното място се заема от Кандида Албиканс), слаба имунна система.

След първата поява на гъбичките, желателно е добра хигиена и то дълго време, поемане на повече витамин С и повече кисели вещества, за да може да се възстанови киселинният баланс на организма. Гъбичките се развиват добре в по-сладка среда и за това е хубаво по време на лечението, да се ограничава захарта, да се яде повече кисело мляко, или да се пие сок от грейпфрут.

 
Катаракт

Катаракт (на латински cataracta — „водопад“, на популярен език наричан още „перде“) е заболяване на окото, което представлява помътняване на естествената леща (кристалина). Най-често се среща при възрастните хора макар че може да се появи и в по-ранна възраст, особено при редовно облъчване с ултравиолетови лъчи (например в лабораторни условия).

Отстранява се с хирургични средства, като помътнялата естествена леща се разбива с ултразвук и се отстранява, а на нейно място се имплантира изкуствена такава.

 
Коклюш

Коклюш (от френски coqueluche) още пертусис или магарешка кашлица е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, но основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите.

Инкубационният период на болестта е 1-2 седмици след заразяването, а до 40-тия ден болните са заразители. Започва с лека, постепенно засилваща се суха кашлица, придружена от отпадналост и повишена телесна температура.

 
Колит

Колитите са група заболявания, които поразяват лигавицата на стомашно-чревния тракт, по-специално тънките черва и дебелото черво. Колитите спадат към категорията на заболяванията на дразнимите черва, но не трябва да се бъркат със синдрома на дразнимото дебело черво.

Общите признаци и симптоми на колита включват болка и напрегнатост в корема, бърза загуба на телесно теггло, болки в ставите, умора и депресия, треска, потене, наличие на язви в дебелото черво, кръв и слуз в изпражненията, кръвотечение от ректума. При някои форми на колит характерна е диарията, докато при други — запекът. Други симптоми са стомашните киселини, газовете, несмилането на храната докрай, повръщане и болки по целия стомашно-чревен тракт.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 36 - 40 от 56
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.