Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Гастрит

Гастритът е медицинско наименование на възпаление на лигавицата на стомаха. Следствие от него е придвижването на бели кръвни клетки в стените на стомаха, като отговор на някакъв тип дразнене или увреда. Наличието на гастрит не означава сериозна увреда от типа на язвата или рак на стомаха, а може да се опише като развитие на възпалителна реакция. Гастрит може да се предизвика от инфекции, причинени от бактерии (напр. Helicobacter pylori), навлизане на жлъчни сокове от дванадесетопръстника, както и от масивна консумация на алкохол или определени храни (в това число и лекарства - например аспирин). Често като причина се изтъква и повишено напрежение или емоционален стрес.

 
Глаукома

Когато започне увреждане на зрителния нерв се появяват т. нар. “слепи петна” в зрителното поле, като те най-често са в периферните му части. Ранното диагностициране и лечение на заболяването e предпоставка да се избегне слепотата или сериозната загуба на зрение. Ако глаукомата не се лекува, крайният резултат е пълна слепота. Понижаването на вътреочното налягане и спирането на прогресирането на глаукомните увреждания става чрез медикаментозно лечение, лазерни интервенции, оперативно лечение.

 
Дизентерия

Дизентерия е инфекциозно заболяване на червата, протичащо със силна диария, а понякога и повръщане. В изпражненията се съдържат слуз и кръв. Може да нанесе поражения на стомашно-чревния трак, както и на целия човешки организъм. Причините могат да бъдат бактерия, протозоа, вируси или паразитни червеи.

Има два вида дизентерия:

  • бактериална дизентерия
  • амебна дизентерия
 
Емболия

Емболия се нарича запушване на кръвоносен съд, на големи и малки артерии и капиляри от чуждо тяло (embolus, ембол), попаднало в кръвта и разнасяно от нея. Емболът може да бъде съсирена кръв, част от тумор, мастни капки, въздух и пр. В зависимост от големината на ембола и мястото на запушване (в белодробните артерии), емболията може да бъде смъртоносна. При попадане в магистрална артерия, кръвоснабдяваната от нея част от тялото или орган могат да загинат - некроза, гангрена.

 
Жълтеница

Жълтеницата не е болест, а само признак, който може да се наблюдава при голям брой болести! Също както кашлицата, повишената температура, хипертонията и др.

Жълтеницата се проявява първо при склерата ("бялото на окото"). Със задълбочаване на състоянието се оцветяват в жълто устата, ноктите и в последния стадий - кожата. Жълто оцветените тъкани и органи се означават като "иктерични".

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 31 - 35 от 56
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.