Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Бял дроб

Белият дроб е чифтен орган от дихателната система, свързващ я с кръвоносната система на дишащите въздух гръбначни. Функцията му е да обменя кислород от въздуха с въглероден диоксид от кръвта. Процесът, при който става този обмен, се нарича „дишане“. Механизъмът, по който белите дробове осъществяват дишането, се нарича дифузия. Белите дробове имат също и недихателни функции. Медицинските термини, отнасящи се до белите дробове често започват с пулмо- от латинската дума за бели дробове pulmones.

 
Вагина

Влагалището (на латински: vag̀ina, c̀olpos) представлява куха мускулеста тръба, която свързва матката с външните полови органи, осигурява евакуацията на менструалната кръв и подсигурява депонирането на семенната течност след полов акт. Също така то е част от меките родови пътища, през които минава новороденото при раждане.

У полово зрялата жена влагалището има дължина 8-10 cm, но стените му са добре разтегливи, както на дължина, така и на ширина.

 
Ваксина

Ваксината е биологичен препарат, който усилва способността на имунната система да противодейства на определено заболяване. Ваксините обикновено съдържат агенти, наподобяващи по действие микроорганизмите причинители на заболяването, като често такива агенти се произвеждат от отслабени или умъртвени форми на тези микроорганизми. Агентът на ваксината стимулира имунната система на тялото да го разпознае като външно тяло, да го унищожи и да го запомни, за да може по-лесно да разпознае и унищожи микроорганизмите на заболяването при евентуална по-късна среща.

 
Вариола

Едрата шарка (позната още от латинското име като Вариола или Variola vera) е силно заразна вирусна болест уникална за хората. Причинява се от два вида вируси наречени Variola major и Variola minor. Първият вид причинява по-смъртоносна форма със смъртност 20-40 процента от инфектираните, докато вторият убива само 1% от жертвите си. Много от оцелелите ослепяват частично или напълно поради възпаление на роговицата, а по кожата остават типични за шарката белези. Средно изчислено в периода на 20 век Вариолата причинява 300-500 милиона смъртни случая. Само през 1967 година Световната здравна организация изчислява, че от 15 милиона души заразени от болестта 2 милиона умират същата година. Последните случаи на едра шарка са регистрирани през 1978 година, а година по-късно Световната здравна организация обявава окончателното унищожаване на вируса в природата.

 
Вестибуларен апарат

Вестибуларният апарат осигурява пазенето на равновесие у човека. Той представлява една част от ципестия лабиринт на вътрешното ухо. Другата част принадлежи към органа на слуха. Равновесната част на лабиринта е изградена от две торбички, разположени в преддверието на костния лабиринт, и три полуокръжни канала, които са разположени в трите основни равнини. В тяхната вътрешност има течност - ендолимфа. На определени места в двете торбички и в полуокръжните канали се намират специални сетивни клетки. Те имат израстъци, които са потопени в желеобразна материя. При двете торбички върху нея се намират малки кристалчета от калциев карбонат (CaCO). При наклоняване или движение на главата с помощта на ендолимфата и желеобразната материя се дразнят съответните рецепторни клетки. Под тяхната основа се намират влакната на равновесния нерв,които изпращат информацията до съответните зони на мозъка.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 26 - 30 от 56
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.