Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Астроцити

Астроцитите са вид мозъчни глиални клетки (невроглии) със звездовидна форма. Те пренасят вещества от капилярите до цитолемата на невроните.

Въпреки, че броят им в мозъка е 10 пъти повече от този на невроните, дълго време са считани за изпълняващи само поддържащи функции в централната нервна система. Нови изследвания показват, че те имат активна роля в мозъчните процеси като влияят върху нервронната активност, или дори я определят.

 
Атеросклероза

Атеросклерозата е хронично, прогресиращо заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма. Във вътрешния слой на артериите се отлагат мастни вещества и стените на съдовете стават по-дебели и по-твърди.

Проявена атеросклероза се вече се среща при всиички възрасти. Нейната честота и тежест се увеличават с напредване на възрастта. Установява се често и у лица под 40 години. Заболяването е по-често у мъжете и при тях започва около 10 години по-рано, отколкото у жените.

 
Аутопсия

Аутопсията представлява разрязване на тялото на починал човек или животно, с цел да се установи причината за неговата смърт. При аутопсията се отварят последователно гръдният кош и коремът, както и черепът. Органите се изваждат от тялото, оглеждат се на външен вид, самите те се измерват на тегло, след което се разрязват за търсене на болестни изменения. При аутопсията се взимат тъкани за микроскопски и други изследвания.

Аутопсиите се делят на няколко вида: патоанатомични, съдебномедицински, с обучителна цел (за студентите по медицина), пълни, частични и т.н.

 
Биопсия

Биопсията е медицинска процедура, чрез която се взема малко парченце тъкан от различни органи на тялото. Тя се обработва и оцветява в специализирани лаборатории, след което лекар специалист (хистолог) я изследва под микроскоп. За болшинството от сериозните заболявания при човека, биопсията има решаващо значение за определяне причината на болестта, нейната напредналост, както и за лечебното поведение. Най-често биопсично изследване се прилага при заболявания на костния мозък, лимфните възли, белия дроб, черния дроб и бъбреците.

 
Брадавица

Брадавица е малък, груб тумор, обикновено на ръцете или ходилата, който наподобява карфиол или твърд мехур. Брадавиците са често срещани и се предизвикват от вирусна инфекция, в частност от човешки папилома вирус (HPV), и са заразни при контакт с кожата на друг човек. Възможно е да се придобие брадавица при използване на кърпа или друг предмет. Обикновено тя изчезва след няколко месеца, но може да остане години или да се появи отново. За някои папилома вируси се знае, че предизвикват рак на шиийката на матката.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 21 - 25 от 56
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.