Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Анизокория

Анизокория е медицински термин, описващ състояние, при което двете зеници имат различен диаметър. Нормално зениците на двете очи имат еднаква ширина. При част от човешката популация се наблюдава естествено различие в диаметъра на зениците, което не е обусловено от заболяване — физиологична анизокория. Малки отклонения до 0,5 mm могат да се наблюдават и при здрави хора с различна рефракция на двете очи — късогледство, далекогледство (при късогледство съответната зеница е по-широка).

 
Антигени

Антигените (аглутиногени) са вещества, които се възприемат от организма, като чужди и предизвикват специфичен имунен отговор: хумурален, имунен отговор или и двата заедно, създаване на имунологична памет или имунологична толерантност. Те представляват белтъци по повърхността на еритроцитите. Биват 2 вида - А и В, като така се и определят и кръвните групи - 0 (при нея липсват белтъците А и В) , А, В и АВ (съдържа белтъците А и В).

 
Ареола

Ареолата приблизително очертава зоната с каналчета на млечните жлези. Цветът на пигментацията е различен при различните хора и варира от бледорозово до тъмнокафяво, в зависимост от количествата на две меланинови съединения: eumelanin (кафяв пигмент) и pheomelanin (червен пигмент). Цветът може да се промени в следствие на хормонална промяна, причинена от менструация, някои лекарства и стареенето. Обикновено по време на бременността ареолите потъмняват. След раждането първоначалният им цвят може да се възстанови частично или изцяло, но това е различно при всяка жена.

 
Артерии

Артериите са тръбести образувания, които изнасят кръвта от сърцето (камерите на сърцето) към органите. Те имат дебели стени изградени от три слоя:

  • външен — от съединителна тъкан,
  • среден — от съединителна тъкан и гладка мускулатура, и
  • вътрешен — от еднослоен епител.

С отдалечаването си от сърцето артериите се разклоняват на все по-тесни клонове. Най-малките артерии се наричат артериоли и постепенно преминават в капиляри.

 
Астма

Астма (наричана още бронхиална астма) е хронично заболяване на дихателните пътища, които понякога се възпаляват вследствие на алергична реакция на организма или емоционален стрес. Съпътствано е с епизоди на задъхване, недостиг на въздух, болки в гърдите и кашлица. Между епизодите хората обикновено се чувстват добре. Астмата се свързва с отслабналите имунни функции на организма. Тя може да се прояви в слаба форма, но може да се превърне и в опасност за живота на пациента. Лекува се с лекарства и смяна на климата.

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 16 - 20 от 56
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.