Календар г.
Чизми: Pleaser - ботуши над коляното
Паркинсониците в България заведоха дело срещу Комисията по позитивен лекарствен списък
19 03 2010

„Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България”, представлявано от председателя Васил Славчев Настев, внесе до Административния съд жалба против Решение № 51/18.02.2010 на Комисията по позитивен лекарствен списък (КПЛС).

Жалбата е във връзка с драстичното намаляване на реимбурсацията на жизнено необходими лекарства за лечение на болестта на Паркинсон. Чрез това Решение на КПЛС много болни от Паркинсон ще бъдат лишени от медикаментозна терапия, тъй като занапред ще се реимбурсират само 25% от стойността на лечението, вместо от 76 до 100%, както разпорежда нормата на чл. 18 т. 2 от Наредба за условията, правилата и критериите за включване, промени и/или изключване на лекарствени продукти от позитивния лекарствен списък и условията и реда за работа на КПЛС.

Според промяната пациентите с Паркинсон ще трябва да доплащат до 194,74 лв. на месец за медикамент – сума, която ще се окаже непосилна за мнозина с подобно тежко заболяване.

Исканията на „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България” са: „...почитаемият съд да отмени на цитираните основания Решение № 51/18.02.2010 на КПЛС в частта му, с която лекарствата за болест на Паркинсон, са определени за частично реимбурсиране в размер на 25%, а именно: допаминовите агонисти: „Мирапексин”, „Азилект” и инхибитора "Комтан".”

Особено искане: „Предвид изключителната заплаха с необратими последици за живота и здравето на голяма група от хора, ползващи се с особената закрила на закона, моля да спрете, съобразно разпоредбата на чл.166 ал.2 АПК, предварителното изпълнение на Решение № 51/18.02.2010 на КПЛС в частта му, с която лекарствата за болестта на Паркинсон са определени за частично реимбурсиране, а именно: допаминовите агонисти: „Мирапексин”, „Азилект” и инхибитора "Комтан", до приключването на процеса.”

- Обсъди във форума »

 

Нямате право да добавяте коментари.
Необходимо е да се регистрирате на сайта.

< Предишна   Следваща >
За контакти: editors@lekarbg.com
© 2006-2016 СТРАНА Всички права запазени.