Календар г.

Най-известният успокоител на бебета в света гостува в София за 1 юни

Презентации, Събития, Съобщения, Прес релийзи

Най-известният успокоител на бебета в света гостува в София за 1 юни

Мнениеот novini » 29 Май 2013, 13:59

Първото голямо обучение от проекта „Най-щастливото дете в България” е семинар за родители и професионалисти с д-р Харви Карп.

Световноизвестният педиатър д-р Харви Карп пристига за първи път в България за деня на детето. По време на визитата си в София калифорнийският учен ще се срещне с представители на държавната и общинска администрация, с неправителствения сектор, с професионалисти от сферата за работа с деца и с настоящи и бъдещи родители. Гостуването му е част от проекта „Най-щастливото дете в България” на сдружение „Бебе и дете”.

Д-р Харви Карп, за когото Ню Йорк Таймс пише, че е новият д-р Спок, е педиатър с 30 годишен изследователски опит, автор на теорията за успокояващия рефлекс и липсващия четвърти триместър. Своето революционно откритие д-р Карп разкрива в книгите си „Най-щастливото бебе” (The Happiest Baby On The Block) и „Най-щастливото дете” (The Happiest Toddler On The Block), които са преведени на над 20 езика и издадени за първи път в България тази година от издателство „Сиела”.

На 30 май от 11:30ч. в Essence Center в София д-р Харви Карп ще участва в конференция на тема „Единна политика за превенция на насилието над деца”, където ще сподели своя опит от прилагането на неговите открития в здравните и образователни системи на САЩ, Австралия и Сърбия. Участници в конференцията ще бъдат председателят на Държавната Агенция за Закрила на Детето Калин Каменов и представители на UNICEF, Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Инспекторат по Здравеопазване на Столична Община, Ла Лече Лигата и други неправителствени организации, работещи с деца и родители. Резултатите от конференцията, както и проектът „Най-щастливото дете в България” ще бъдат представени на официална пресконференция в хотел Hilton, където д-р Карп ще връчи лично сертификатите на първите обучени консултанти по програмата „Най-щастливото бебе”.

В петък, 31 май, от 18:00ч. авторът на бестселърите „Най-щастливото бебе” и „Най-щастливото дете” ще раздава автографи и ще се срещне с родители в Bulgaria Mall, където за децата ще има безплатни игри в надуваем замък.

На 1 юни, деня на детето, от 09:00ч. д-р Харви Карп ще проведе голям семинар в зала 8 на НДК. Обучението ще бъде насочено към настоящи и бъдещи родители на деца от 0 до 5 годишна възраст. След неговата лекция родителите с бебета ще могат да изпробват научените техники с помощта на първите сертифицираните обучители по програмата на д-р Карп. Веднага след това, от 12:30ч. специалният гост ще стартира 7 часов обучителен модул за професионалисти от здравната и образователна сфера. Семинарът ще бъде насочен към общо практикуващи педиатри, акушерки, детски медицински сестри, детски учители, педагози, психолози, консултанти по кърмене и други терапевти, работещи с родители и деца.

Гостуването на д-р Харви Карп в България е първото голямо събитие от инициативата „Най-щастливото дете в България” на сдружение „Бебе и дете”. „Целта ни е да подкрепим семействата и професионалистите в това да общуват пълноценно и да създават градивна среда за развитие на децата, както у дома, така и в детските заведения.” споделя организаторът на проекта г-жа Вероника Де Буур. Освен методиката на американския педиатър „Най-щастливото дете в България” ще популяризира и други практики от съвременната педиатрия и детска психология, които в следващия етап на проекта ще се включат в пилотен обучителен модул в учебната програма на студенти по педагогика, психология и медицина в Софийския Университет „Св. Климент Охридски”.

* * *

Уважаеми дами и господа,

За мен е голяма чест да бъдa поканен в България. Много благодаря!

От поколения родителите по цял свят са използвали форми на минимално физическо наказание (като шамари, дърпане на уши) и други принудителни дисциплинарни методи с техните деца. В България близо 70% от родителите, подкрепят подобни методи.

Според проучване на Института за социални дейности и практики през 2010 г., шамарите са най-предпочитаното средство за дисциплиниране на децата в България. Виковете и обидите също са чести елементи в отношенията родител-дете. Дори и хората с висше / полувисше образование одобряват тези мерки на "минимално насилие" (изследване на Националния център за изследване на общественото мнение от 2011 г.).

Липсата на знания как да успокоим плача на детето може да предизвика чувство на некомпетентност, дълбока умора и желание за бягство. В допълнение към друг стрес (напр. финансово затруднение), лишаването от сън може да предизвика депресия, провал с кърменето, рискови навици за сън, болест, семейни конфликти, затлъстяване и дори да доведе до чувството на безпомощност и агресия, което може да доведат до Синдрома на раздрусаното бебе.

Проучвания на Световната здравна организация показват, че 20% от бебетата умират от Синдрома на раздрусаното бебе. Възрастта на децата жертви на раздрусването варира от бебета, които са само на няколко дни до деца на пет години и обикновено инцидентите са предизвикани от плача на детето.
Децата, които оцеляват раздрусването могат да проявят различни увреждания, включително частична или пълна загуба на зрение и слух, гърчове, церебрална парализа, разстройства на сукателния рефлекс и преглъщането, умствена изостаналост, аутизъм, когнитивни увреждания, поведенчески проблеми и постоянно, подобно на кома, съществуване .

Естонските педиатри са докладвали сериозни наранявания от раздрусване при 1/3500 деца под 1-годишна възраст (средна възраст - 3,9 месеца). Преди посегателството, повечето родители (88,5%) в изследваната група (23/26) са посетили лекар, за да потърсят помощ за прекомерния плач на бебето си. Talvik I, Alexander RC, Talvik T. Shaken baby syndrome and a baby’s cry. Acta Paediatrica 2008; 97:782-5.

В България, Агенцията за закрила на детето в общините е регистрирала 1404 случаи на насилие през първите 6 месеца на 2011 г., като повечето случаи са Синдром на раздрусаното бебе. Това е такъв парадокс, защото същите тези родители, които се отнасят грубо към своите деца никога не биха позволили на друг да удари детето им.

Освен това, суровия възпитателен подход нарушава достойнството на детето, може да причини травми (както непосредствени сериозни наранявания така и дългосрочни психологически травми) ... и е принципно неефективен, защото:
1) Децата растат и родителите им не могат да се предпазят от ескалране в още по-груби и по-нараняващи методи на възпитание.
2) Родителите, които крещят и ударят децата си, създават един насилствен модел на поведение у децата си и ги учат, че е приемливо за по-силния да наранява по-слабия.

Американски учени са доказали, че когато децата преживяват вербално или физическо насилие в комбинация с други стресови събития (като това да бъдат свидетели на домашно насилие или да живеят с родители, които са в депресия, алкохолици или психично болни и др.), има ясна и директна връзка с по-късни психични заболявания, прояви на насилие и медицински заболявания (сърдечни болести, диабет и др.) Anda RF, Brown DW. Root causes and organic budgeting: funding health from conception to the grave. Ped Health 2007;1:141–3. http://www.cdc.gov/ace/index.htm

Грубото отношение може и да е било широко разпространен подход при отглеждането на деца при предишните поколения, но ако ние можем да се възползваме от новите открития в толкова много други сфери на живота, съвсем логично е, че можем да се възползваме и от новите изследвания и решения в областта на родителството.

Методът на „Най-щастливото бебе” е основан на доказателства и е лесен и евтин начин бързо да се помогне на българските семейства. Този метод се използва от много американски програми за обществено здраве и е показал, че е изключително ефективен за успокояване на бебешкия плач, през първите 4-6 месеца от живота (пиковия период на следродилната депресия, провала с кърменето и Синдрома на раздрусаното бебе). Също така е доказано, че метода намалява неудовлетвореността и стреса на родителите като увеличава с 1-2 часа съня на детето и респективно техния сън.

Допълнително, метода „Най-щастливото дете” ще предостави на младите семейства специфични, ненасилствени и изненадващо ефективни начини за намаляване на детските емоционални изблици и подобряване на дисциплината у детето, чрез подхранване на деликатните чувства на увереност и самочувствие, като по този начин ще спомогне за предотвратяване на разочарованието, което може да доведе до злоупотреба с родителския авторитет.

Аз съм изключително щастлив, че имам възможността да говоря с българските лидери, здравни работници, лекари и родители, защото днес, имаме реален шанс да прекъснем този цикъл на насилие, който българските родители прилагат, макар и самите те да са били жертви на насилие като деца, извършвайки същите посегателства и обиди върху техните собствени синове и дъщери.

С уважение,
Д-р Харви Карп


Аватар
novini
 
Мнения: 657
Регистриран на: 17 Ное 2009, 17:22

Назад към PR

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

cron