Календар г.

19 май - Световен ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания

Презентации, Събития, Съобщения, Прес релийзи

19 май - Световен ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания

Мнениеот novini » 20 Май 2013, 11:59

На 19 май 2013 г. (неделя) за първи път в България бе отбелязан Световният ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания (IBD – Inflammatory bowel diseases). Инициативата, проведена и в още 36 страни от 4 континента имаше за цел да повиши информираността на обществото за тези заболявания, както и да привлече вниманието върху проблемите и предизвикателствата, пред които са изправени в своето ежедневие хората живеещи с подобни заболявания. Събитието бе организирано от БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ БОЛЕСТ НА КРОН И УЛЦЕРОЗЕН КОЛИТ, като чрез атрактивен флашмоб бяха извадени „на светло“ актуалните теми и сериозните последици върху множество аспекти от ежедневието на хората с тези болести. На този ден представителите от Асоциацията подадоха ръка и на всички диагностицирани пациенти, които все още не знаят достатъчно за своето заболяване, както и ги информираха за форми на адекватно лечение, чрез които те отново могат да бъдат активни граждани и да не страдат от социална изолация.

IBD засягат повече от пет милиона души по света, като в Европа броят на хората живеещи с болестта на Крон и Улцерозен колит (двете най–често срещани заболявания) е над 2,2 милиона. В България регистрираните пациенти с болест на Крон са над 500, а с Улцерозен колит над 2000, като разпределението по пол е почти сходно. Макар болестта да може да се прояви във всяка една възраст, обикновено тя засяга младежи и млади хора на възраст между 15 и 40 години.

"Всяко поемане на храна е свързано с болка. Като имаш възпаление в червото вече не можеш да абсорбираш храната по нормален начин. Когато човек не може да се храни добре губи сила, губи енергия и желание да прави каквото и да било. Целта на днешния Световен ден и честването му у нас е да даде гласност на проблемите, първо като информира хората за болестите, защото късното диагностициране води до излишни страдания и усложнения, които могат да бъдат избегнати. И второ, като позволи на болните "да излязат на светло" и поговорят за състоянието си без да изпитват неудобство.”, каза г-н Мартин Кожинков - председател на Българска асоциация болест на Крон и Улцерозон колит.

У нас, а и в страните, където болестта се среща по-рядко, има няколко сериозни проблема наред с високата цена на терапията. Хората, при които се проявяват симптомите на болестта на Крон и на язвения колит (коремни болки в областта около пъпа, диария - в някои случаи с наличие на кръв и/или слуз в изпражненията, болка при дефекация, усещане за недоизхождане при ходене по голяма нужда), често пъти ги пренебрегват, като ги смятат за нормални или пък изпитват неудобство да ги споделят, и не търсят помощ. Още един основен проблем е трудното диагностициране - в по-малки болници и клиники все още няма достатъчно опит и практика с тези заболявания. Най-добри перспективи за подобряване състоянието на пациентите дава модерната биологична терапия.

В рамките на инициативите, свързани с отбелязването на Световния ден, пациентската асоциация, представляваща интересите и защитаваща правата на хората с подобни заболявания в България - Българска асоциация болест на Крон и Улцерозен колит, съвместно с Българската лекарска асоциация по възпалителни чревни болести – дружеството, обединяващо специалистите, занимаващи се с IBD в България, ще проведе първата среща между лекари и пациенти под надслов "ДА ЖИВЕЕШ С IBD в България". Срещата ще се състои на 21 май 2013 г. /вторник/, от 17:30 часа, в аудиторията на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", /гр. София, бул. "Академик Иван Гешов" №15/. По време на срещата ще бъдат потърсени отговори на проблемите и предизвикателствата, с които се сблъскват в процеса на своето лечение, хората живеещи с IBD. Лектори ще бъдат: проф. д-р Людмила Матева - национален консултант по гастроентерология, проф. д-р Симеон Стойнов, д.м.н. - председател на Българска лекарска асоциация по възпалителни чревни болести, д-р Добриана Панова, УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и г-н Мартин Кожинков - председател на Българска асоциация болест на Крон и Улцерозен колит.

За Хронични възпалителни чревни заболявания

Хронични възпалителни чревни заболявания /ХВЧЗ/ или IBD - от Inflammatory Bowel Diseases, са “възпаления на тънките и/или дебелото черво”. По-точно, терминът ХВЧЗ се използва за означаване на група заболявания, двете най-типични, от които са болестта на Крон и Улцерозният колит.

При нормални обстоятелства, възпалението е естествена и необходима реакция на тялото в отговор на инфекция или нараняване. Обикновено зачервяване, по-висока температура, изпотяване или болка придружават отговора на тялото независимо дали става въпрос за порязване на кожата или на орган вътре в тялото. За хората, засегнати от IBD, обаче, след като чревното възпаление се появи, се превръща в хронично състояние, което продължава цял живот.

Остротата на проявление на заболяванията оказва значително отражение върху качеството на живот на хората, живеещи с подобни заболявания и способността им за водене на пълноценен живот. Голяма част от диагностицираните с болестта на Крон или Улцерозен колит, отчитат, че заболяванията, както физически, така и психологически са повлияли пряко върху тяхната работа, способността им да се наслаждават на свободното си време и личния им живот. Хроничните симптоми на заболяванията често оказват значително емоционално въздействие върху деца и младежи - във взаимоотношенията им с техни съученици или други хора. За щастие, при голяма част от пациентите, преодоляването на тези и други подобни предизвикателства в ежедневния живот е напълно възможно с осигуряването на адекватна, модерна и достъпна терапия и лечение.


Аватар
novini
 
Мнения: 657
Регистриран на: 17 Ное 2009, 17:22

Назад към PR

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

cron