Календар г.

Хиляда лева може да спестят десетки хиляди от инвитро процедури

Презентации, Събития, Съобщения, Прес релийзи

Хиляда лева може да спестят десетки хиляди от инвитро процедури

Мнениеот novini » 20 Май 2013, 11:55

Хиляда лева може да спестят десетки хиляди от инвитро процедури. Това е възможно благодарение на ново изследване, наречено ERA®.[1] То определя кога точно матката е готова да приеме ембриона. В основата му стоят 10-годишни научни разработки и клиничен опит. Изследването обяснява безплодието с неизяснен произход и увеличава шансовете за успех. 27% от жените, които са го направили, вече са бременни. „Само 6 месеца след въвеждането на метода в България, първите семейства с множество предхождащи ин витро процедури чакат дете”, споделят от СБАЛАГРМ „София”, които първи прилагат метода у нас.

Много често жени без видими причини отхвърлят дори ембриони с най-добри показатели. Проблемът се оказва, че е в лигавицата на матката. Тя е готова да приеме ембрион в точно определен период (т.нар. „имплатационнен прозорец”). „При около една четвърт до една пета от случаите този „прозорец” не се припокрива с очаквания. Затова няма бременност", коментира д-р Явор Владимиров, директор на СБАЛАГРМ „София”. Оказва се, че този „прозорец” е различен за всяка жена. При едни е между два и три дни, при други може да е и броени часове. „При някои от пациентките ни този „прозорец” е само 12 часа!”, допълват от клиниката. И макар все още да не е ясно защо този „прозорец” се мести, се знае, че за „точния момент” е необходима „работата” на 134 гена.

Между 2 и 10 хиляди лева е цената само на една инвитро процедура в България (поставяне на диагноза, лекарства, хормонални изследвания, самата процедура), като средната за пазара цена е между 5 и 6 хиляди лева. Известно е, че от всеки 100 опита едва 25 се оказват успешни. Една от причините е именно в разминаванията при „имплатационния прозорец”. „Една от жените, подложила се на теста, забременя след първия неуспешен опит. Друга обаче направи изследването след седмата процедура. Представете си колко болезнени и скъпи опити щеше да спести двойката, ако беше направила теста в началото”, допълват от клиниката.

ERA® се прилага едва в няколко европейски страни. От СБАЛАГРМ „София” прогнозират, че заради добрите резултати и финансови ползи той ще намери широко приложение и у нас. За да се направи това изследване, няма изисквания човек да е бил или да стане пациент на клиниката. От новата технология се възползват и жени, които биха искали да знаят дали изобщо да се подлагат на инвитро процедура.

Над 270 000 са семействата в България с репродуктивни проблеми. В световен мащаб всяка една от шест двойки среща трудности при зачеването. Това прави почти 15% от населението в активна възраст.
________________________________________
[1] ERA® (Endometrial Receptivity Array) е диагностичен метод за установяване на имплантационния прозорец на матката - моментът, в който маточната лигавица е подготвена да приеме ембриона. Обработването на резултатите от генетичния тест отнема около 10 дни, а данните са валидни за година и половина.


Аватар
novini
 
Мнения: 657
Регистриран на: 17 Ное 2009, 17:22

Назад към PR

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта

cron